Fra ledig til værdifuld: Skejby Rangers giver flexjobbere en bedre hverdag

Den socialøkonomiske virksomhed Skejby Rangers ansætter flexjobbere, og giver dem mulighed for en hverdag med struktur og faste rammer

Af Albert Agerbæk Nielsen

I Kulturhuset Bunkeren I det nordlige Aarhus, holder den socialøkonomiske virksomhed Skejby Rangers til. De adskiller sig fra traditionelle virksomheder, ved udover forretningen at arbejde for at fremme et socialt formål.
De ansatte er flexjobbere. De har forskellige fysiske og psykiske udfordringer, men fælles for dem alle er, at de ikke kan varetage et normalt arbejde på fuld tid. De arbejder ikke nær så mange timer, og har brug for støtte i flere aspekter af hverdagen. Flere har været igennem ressourceforløb og lange sygemeldinger – og kæmpet længe med at finde job.

Stig og Margit fremviser stolt Inspirationsprisen 2024

Win-win situation

Virksomhedens mål er først og fremmest at hjælpe folk, der er på kanten af arbejdsmarkedet, med at komme i gang med et fast arbejde, forklarer projektleder Stig Christensen.

”Det vi gerne vil vise er, at den store gruppe af medborgere, som har permanente erhvervsbegrænsninger og derfor er tilkendt et flexjob, stadig kan bidrage med rigtig meget.”

Flexjobberne i Skejby Rangers får faste rutiner og rammer, der giver dem mulighed for at skabe sig en værdifuld hverdag. Ifølge teamleder Margit Elgaard, er den rutine, et fast arbejde giver, meget vigtig.

”Det betyder meget for de ansatte her, at vi ikke er et beskæftigelsestilbud. Vi er en virksomhed, hvor de har et job. De skal tage ansvar, og de har ferie, fri, julefrokoster, arbejdstøj og kolleger.”

Stig og Margit fortæller, at virksomheden bidrager til lokalområdet, ved at udfylde en vigtig rolle i erhvervslivet. De samarbejder blandt andet med den lokale virksomhedsforening, Businesspark Skejby.

Virksomhederne herude kører ned ad bakke med vinden i ryggen, og det betyder, at mange af dem har rekrutteringsproblemer. Så ligger der jo nogle opgaver ude på revle 5 eller 6, som ikke har fokus, men bare skal klares. Det kan vi så klare.”

Drømmen er, ifølge Stig, at man i fremtiden kan klare sig på samme markedsvilkår som andre private virksomheder. I 2024 har Skejby Rangers omsat for lige knapt 4 millioner kroner.

Lovende koncept med plads til forbedring

Jonas Andersen er ansat som servicemedarbejder. Han har tidligere været langtidssygemeldt og i ressourceforløb, og han er enig med sine chefer i, at muligheden for et arbejde der tager hensyn til de ansattes udfordringer, er værdifuld for flexjobberne.

”Det er helt vildt fedt, især for flexjobbere, for det er jo virkeligt svært at finde job for sådan nogen som os. Her er helt klart noget mere forståelse for, at folk har nogle andre udfordringer, end man ellers vil opleve.”

I de sidste år er der kommet flere flexjobbere med psykiske diagnoser som ADHD og autisme. Det præsenterer også arbejdsgiverne for et nyt, udfordrende aspekt af ordningen. Ifølge Jonas, der selv lider af ADD, kunne man løfte virksomhedens kompetencer endnu mere, ved at uddanne medarbejdere og ledere ekstra godt i omgangen med disse diagnoser.

”Der er nogle gange, hvor jeg tror, at flexjobbere ikke er så gode til at sige fra. Så de bliver måske presset lidt for hårdt. Jeg tror, at det ville være helt vildt godt med nogle kurser i, hvordan man arbejder med folk med ADHD og autisme.”

I mellemtiden fortsætter Skejby Rangers kampen om at være en fast del af erhvervslivet i Aarhus, hvor de blandt andet udfører ejendomsservice- og transportopgaver.

,