Nyt gospelkor forstærker fællesskabsfølelsen blandt unge århusianere: “Vi vil gerne begejstre” 

Det, der startede som en spæd drøm om et gospelkor, har siden midt september udviklet sig til et kor på syvhundrede unge århusianere. I dag sætter Gospelkoret Praise rammerne for et ekstraordinært fællesskab, der ifølge Thomas Husted Kirkegaard, postdoc ved Enhed for Sangforsking, kan forstærke de gode egenskaber ved fællessang. 

Foto: Ludvig Van Norde

Af: Sofie Hagen Simonsen

Den 16. september 2024 mødtes gospelkoret Praise for første gang i Domen i Aarhus. Til arrangørernes overraskelse, dukkede mere end hundrede unge op til arrangementet, og kun flere har sluttet sig til fællesskabet siden. 

Adam Nygaard Ostersen, formand for foreningen Praise, fortæller at drømmen om et gospelkor originalt var hans brors, men at de i fællesskab besluttede sig for at “det kan vi godt bare”, med en forventning om at deres kristne omgangskreds ville støtte op om arrangementet: “Vi regnede med, at det kunne være, der kom tredive eller halvtreds, og så ville det virkelig være en god aften.” 

Sådan skulle det dog ikke gå for gospelkoret, der i dag har skiftet lokation til Turbinehallen for at rumme deres syvhundrede deltagere. “Det blower totalt op og det er altså bare ude af vores hænder,” tilføjer Adam Ostersen. 

Kropslige aktiviteter kan forstærke fællesskabet 

Thomas Husted Kirkegaard, postdoc ved Enhed for sangforskning under Center for Grundtvigsforskning, fortæller at kropslige aktiviteter, såsom gospel, formentlig kan forstærke de gode effekter, man kan opleve ved fællessang og blandt andet skabe en forstærket følelse af fællesskab. I følge Thomas Kirkegaard er det at synge sammen i lang tid “blevet brugt som et middel til at skabe social sammenhængskraft” og til at skabe sociale fællesskaber, der er baseret på at mødes og synge sammen. 

“Mange fremhæver, at noget af det særlige ved fællessang er, at alle kan være med, så længe man har en stemme,” forklarer Thomas Kirkegaard, der dog fremhæver at ikke alle føler, de kan være med: “Nogle føler, at de ikke synger godt nok, og nogen har måske slet ikke lyst til at være med. Men for dem, der elsker fællessang, er den lave indstigningstærskel noget af det helt særlige og gode.”  

Thea Lund Hansen er en af dem der deltager i Praise på grund af fællesskabet og den gode stemning. Hun var dog ikke var mødt op uden sine venner: “Jeg skal mødes med en masse venner, for jeg synes, det er hyggeligst med andre. Jeg havde helt sikkert ikke gjort det alene.” 

Fotos: Ludvig Van Norde

Begejstring for alle 

Selvom gospelgenren som udgangspunkt er en kristen musikgenre, er Praise åben for alle. “Alle er velkomne, uanset hvem man er. Du er velkommen på trods af hvad du kommer ind ad døren med og uanset om du har haft en dårlig dag. Der er plads til alle alligevel,” fortæller Hannah Vestergaard, der er arrangør og ansvarlig for Praise’s sociale medier. Hun fortæller desuden, at gospelkoret er skabt på baggrund af en manglende begejstring i den danske ungdom: “Ikke til fodbold eller andet, men helt normal begejstring for tilværelsen. Vi ønsker at folk skal gå opløftet herfra. At tage begejstringen og dele den.” 

Til dette uddyber Adam Ostersen at han til flere kristne begivenheder har oplevet en “låst stemning” og at folk ikke turde klappe, huje eller lade sig begejstrede: “Så jeg tror, det var dét, ideen kom af. Vi vil gerne begejstre den kultur, der var der i forvejen.” 

Gospelkoret Praise mødes hver anden mandag og udbyder gratis billetter lørdagen op til arrangementet.