I kommuneplanen fra 2017 blev arealet omkring landsbyen Spørring udpeget, som egnet for opsætning af en stor solcellepark, og ifølge lokale Bjarke Grønberg er der “ikke sket en dyt”.
Af Emil Klog Andersen
Den grønne omstilling står for døren, og de danske kommuner arbejder på højtryk for at etablere energiprojekter, som skal være med til at føre os ind i ny bæredygtig fremtid. Omstillingens vinde har også blæst forbi den lille landsby Spørring nord for Aarhus, hvor der er planer om en 207 hektar stor solcellepark, som skal være med til at gøre Aarhus CO2-neutral i 2030. Indtil videre er der ikke blevet sat en eneste solcelle op, til trods for at projektet har været lang tid undervejs.
Brevet i postkassen
D. 1. september 2019, fik Bjarke Grønbæk og kæresten overrakt nøglerne til deres nyerhvervede gård beliggende mellem Spørring og Trige. Parret så frem til en tilværelse med smuk natur, frisk luft og masser af plads til parrets heste. Blot to måneder efter at de overtog boligen, dumpede der et brev ned i postkassen, som skulle sætte parrets nye tilværelse i et noget andet lys.
I brevet stod der, at energifirmaet, Better Energy, ville opsætte 207 hektar solceller blot 30 meter fra parrets gård. En solcellepark var ikke lige frem “drømmenaboen”, men da planerne var lagt, var parret klar til at se den grønne omstilling udfolde sig rundt omkring deres gård. Der er dog ikke sket meget siden slutningen af 2019, og det ærgrer Bjarke, som synes at processen “har været vanvittigt frustrerende”, da han ikke ved, om han bør begynde at plante træer og buske for at skærme af for udsigten til de fremtidige metalmarker.
Fanget i boliglimbo
350 meter længere nede af vejen bor Peter Bo Nielsen og konen på den nedlagte planteskole, og de befinder sig også i en ubekvem venteposition. Ægteparret havde tanker om at sælge boligen allerede da planerne om solcelleparken blev luftet, men boligen var usælgelig, da man endnu ikke vidste, hvornår solcelleparken ville blive etableret. Better Energy vil på sigt gerne købe den gamle planteskole, men først når den endelig lokalplan er godkendt hos kommunen, hvilket kan have lange udsigter. Ægteparret vil være “flyttet for længst”, men er tvunget til at vente på udfærdigelsen af lokalplanen.
Man skal væbne sig med tålmodighed
Projektets tidsplan har været plaget af forsinkelser, og ifølge Kristoffer Malstrøm fra Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, kan det første spadestik først tages på den anden side af 2025. Malstrøm erkender, at etableringen af projektet har taget for lang tid og uddyber, at en af de store tidsrøvere har været nogle tidskrævende undersøgelser af solcellernes påvirkning på miljø og grundvand.
Ventetiden trækker også tænder ud hos medlem af Teknik og Miljø og partiet Danmarks Demokraterne, Jakob Søgaard Clausen, som deler borgernes frustrationer og mener at “det er ærgerligt, at processen har taget så lang tid” og håber, at der snart kommer skred i projektet.